Har du hört talas om rapporten Svenskarna och internet? Undrar du vad den är till för, vem som skapat den och vad den innehåller? I denna artikel går vi till botten med just det och lite till. Häng med!
Rapporten Svenskarna och internet är en studie som ingår i ett internationellt forskningsprojekt som går under namnet World Internet Project. Sverige är ett av ett trettiotal länder som deltar i projektet med syftet att ta reda på hur användandet av internet utvecklas.
Sedan 2010 genomförs undersökningen i Sverige av Internetstiftelsen som är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Internetstiftelsen uppger själva att en av poängerna med undersökningen är att “ge förutsättningar till att digitaliseringen av det svenska samhället och näringslivet sker på välinformerad grund”.
Rapporten görs med hjälp av intervjuer gjorda utifrån ett slumpmässigt urval av svenskar. Och dess innehåll sträcker sig från svenskarnas användning av sociala medier, till cyberbrottslighet, nätshopping, sökmotorbeteenden och mycket mer.
I rapporten Svenskarna och internet 2021 ser vi bland annat följande siffror:
Av hela Sveriges befolkning använder 9 av 10 internet varje dag.
95 % av alla internetanvändare i Sverige använder sociala medier.
50 % av svenska internetanvändare använder Swish minst en gång i veckan.
50 % av alla som handlar på nätet känner otrygghet. Anledningen är att det känns otryggt att lämna ut sina kortuppgifter.
4 av 10 uppger att de har blivit utsatta för bedrägeriförsök på nätet under det senaste året.
Vill du läsa mer om internet, dess historia och användning?
Då ska du läsa artikeln Så utvecklades internet – en tidsresa i miniformat. Är du nyfiken på fler insikter från årets rapport av Svenskarna och internet? Då kan du besöka Internetsstiftelsens webbplats för att se hela rapporten.