Säkerhetstips till dig som studerar

Publicerad: 9 mars 2020
VPN,

Det finns vissa säkerhetsåtgärder du som studerar bör ta i beaktning. Som när du pluggar på ett café eller delar dokument med andra kursare. Ta del av säkerhetstipsen nedan för en säkrare studietid!

Använd VPN när du kopplar upp dig mot publikt WiFi

Brukar du koppla upp dig mot publika trådlösa nätverk? Kanske när du pluggar på ett café eller campus? Om du nickar instämmande finns det vissa saker du bör ta i beaktning innan du kopplar upp dig.

När du ansluter till webbplatser kan det antingen ske via säkra HTTPS-anslutningar eller osäkra HTTP-anslutningar. Osäkra HTTP-anslutningar saknar hänglåset i adressfältet och det är framförallt vid sådana anslutningar som publika WiFi-nät medför risker.

  1. Osäkra HTTP-anslutningar kan kapas. Detta innebär att angripare kan styra om trafiken så att den går till en falsk webbplats med syfte att lura av dig dina lösenord. Kontrollera därför extra noga att det finns ett hänglås i adressfältet.

  2. Personer som är fysiskt närvarande kan avlyssna trafiken. Om du exempelvis sitter på ett café och ansluter till webbplatser via osäkra HTTP kan både WiFi-gäster och den som driver nätverket se vilka webbplatser du besöker och information som du skickar eller tar emot. Vid säkra HTTPS-anslutningar kan personerna enbart se vilka webbplatser du besöker och hur mycket data du utbyter med dem.

Nåväl, detta kanske låter hopplöst. Men det finns faktiskt en lösning på problemet – VPN. Genom att tunnla trafiken via en krypterad anslutning kan varken WiFi-gästerna eller den som driver nätverket se vilka webbplatser du besöker eller informationen som du utbyter med dem. De kan enbart se att du ansluter till en VPN-tjänst och mängden data som du överför.

Vad mer är VPN bra för, när skyddar det och vilka är de vanligaste missuppfattningarna kring dess funktion? Lyssna på avsnitt 24 av Bli säker-podden.

Samarbeta kring dokument på ett säkert sätt

Det är väl inte helt ovanligt att grupparbeten består av flertal dokument som ska delas hit och dit. Och ett av de vanligaste sätten att dela dem är att mejla filerna. Genom att mejla bilagor till varandra instiftar vi en vana att ta emot bilagor och att klicka på länkar. På så sätt ökar risken att bli en del av en nätfiskeattack. Men det finns smarta samarbetstjänster som till stor del kan ersätta mejlandet.

Samarbetsverktyg via molnlagringstjänster

Google Drive i G Suite

Med Google Drive i G Suite kan du lagra gruppens arbete på ett lätthanterat och säkert delat utrymme. De filer som ni lägger till på delade enheter ägs gemensamt av samtliga i gruppen så att alla är medvetna om de uppdateringar som görs.

OneDrive i Office 365

På samma sätt som Google Drive är du med OneDrive ansluten till samtliga filer så att du enkelt kan dela och samarbeta med dina gruppmedlemmar. Via molntjänsten kan du ge din grupp rättigheter att läsa och redigera enskilda filer eller hela mappar.

Kom ihåg att säkerhetskopiera

Visst vore det tråkigt om dina filer försvann på grund av att datorn kraschade? Att du inte kan lämna in din tenta i tid? Ett viktigt tips är att alltid säkerhetskopiera dina filer och spara dem i en molntjänst för versionshantering.

Läs också

Vanliga lösenord du bör undvika

8 tips för att skapa säkra lösenord

IT-säkerhetsexperten om det vanligaste säkerhetshotet: "Det är betydligt lättare att lura folk på nätet"

Har dina inloggningsuppgifter hamnat i fel händer?