Finns det något mer frustrerande än när bredbandet plötsligt blir långsamt utan någon uppenbar förklaring? Nej, det gör det inte! Därför ska du ta del av denna felsökningsguide för internethastigheter och hur du mäter hastigheten på ett korrekt sätt.
Lägre hastighet på bredbandet än väntat?
Upplever du lägre hastigheter än vad tjänstebeskrivningen av ditt bredband utlovar? Finns det något du själv kan göra för att snabba upp bredbandets hastighet? För att ta reda på detta och om du bör ta till särskilda åtgärder behöver vi först klargöra några saker:
Hastigheten som uppges i leverantörernas tjänstebeskrivning gäller endast trådbunden anslutning. Mät därför endast hastigheten när du använder dig av en nätverkskabel mellan dator och fiberuttag alternativt fiberkonverter. Stäng av ditt WiFi under tiden du mäter din hastighet så att datorn inte prioriterar den trådlösa anslutningen före den trådbundna. Hur du mäter din hastighet på korrekt sätt kan du läsa om under rubriken “Så mäter du hastigheten” längre ner i denna guide.
Har du uppdaterat routern nyligen? Hur ser det ut med nätverkskort och drivrutiner? Att hålla sin hård- och mjukvara uppdaterad är aldrig fel. Skulle utrustningen vara på gränsen till antik kanske det är dags att se över möjligheten till förnyelse. Utdaterad hård- och mjukvara kommer att påverka din hastighet (online och offline) negativt.
En annan sak som få tänker på är att om nätverkskabeln böjts för mycket kan den ha skadats vilket gör att den presterar sämre. Speciellt gäller detta för högre hastigheter.
Delar du uppkoppling med andra personer och/eller enheter? Om ni är flera i hushållet som använder samma trådlösa nätverk kommer hastigheten påverkas. Detsamma gäller om flera enheter använder internetanslutningen samtidigt för att skicka och ta emot data.
Visste du att en del internetleverantörer uppger den maximala teoretiska hastigheten och inte den faktiska hastigheten? Därför kan det vara klokt att läsa villkoren för den bredbandstjänst du tänker välja / valt och undersöka vilken hastighet som garanteras.
Vad avgör den faktiska internethastigheten?
När du ska mäta den faktiska internethastigheten är det viktigt att du gör det från fiberuttaget direkt till datorn. Detta för att undvika störningar och andra hastighetspåverkande aspekter som beror på routern. Har du inget fiberuttag, också kallat passivt uttag, i väggen? Då kan det vara så att du har en fiberkonverter istället, anslut då din dator till denna. Fiberkonvertern eller datakonverter som den också kallas, omvandlar optiska ljussignaler till datasignaler.
Har du till exempel en router vars switch endast klarar en maxhastighet på 100 Mbit/s i internhastighet kommer du inte kunna överstiga den hastigheten i din internethastighet heller. Tänk därför på att om du har en bredbandstjänst som levererar 100 Mbit/s eller mer bör både din routers switch och din dators nätverkskort ha stöd för gigabithastigheter.
När du mäter från väggen till din dator kommer du att kunna se din faktiska internethastighet. Men du måste då mäta på rätt sätt. Hur du går tillväga ser du under nästa rubrik.
Så mäter du hastigheten.
Innan det är dags att mäta din bredbandshastighet bör du genomföra följande åtgärder för mest exakt resultat:
1. Avsluta alla program som körs och stäng av andra enheter som är uppkopplade mot samma anslutning. Tänk också på att inbyggda tillägg i webbläsaren påverkar hastigheten, inaktivera dessa eller använd en webbläsare utan tillägg.
2. Gör flera mätningar med korta mellanrum. Då minskar du risken för udda avvikelser i mätverktyget.
3. Se till att hålla webbläsaren uppdaterad och prova gärna att mäta med olika webbläsare. På så sätt kan du utesluta att en specifik webbläsare påverkar ditt testresultat.
4. Använd alltid nätverkskabel!
5. Mät din hastighet på bredbandskollen.se.
Så tolkar du mätresultatet.
Med bredbandskollens mätverktyg mäter du alltid två hastigheter:
Din nedladdningshastighet, vilken visar hastigheten för nedladdning av data från internet.
Din uppladdningshastighet, vilken visar hastigheten för uppladdning av data till internet.
Du ser här också svarstiden, även kallad latency, vilket mäter hur lång tid det tar att skicka en datasignal från en dator till en server och tillbaks igen. Ju kortare svarstid desto bättre. Tänk på att svarstiden påverkas av sådant som avståndet mellan dator och server.
Hur stämmer din ned- och uppladdningshastighet överens med tjänstebeskrivningen av ditt bredband? Når du upp till den garanterade hastigheten som din internetleverantör uppgett?
Problemet med att mäta över WiFi.
Det finns flera anledningar till varför du ska undvika att mäta din internethastighet via ditt trådlösa nätverk. Här kommer tre av dem:
Dålig placering av routern kommer att påverka din hastighet markant.
Bor du i ett lägenhetshus kan kanalen din trådlösa uppkoppling använder vara belastad av grannarna i lägenhetshuset.
Kvalitén på routern och/eller nätverkskortet slöar ner den trådlösa hastigheten.
Vad avgör den faktiska WiFi-hastigheten?
Det finns många parametrar att ta hänsyn till när det kommer till WiFi-hastigheten. Routerns avstånd, bostadens planlösning, väggmaterial, störningar i form av föremål och fönster. Ja, bara placeringen kan påverka hastigheten markant. Lägg därtill vilket frekvensband du surfar över – 2,4 GHz eller 5 GHz. Hur många dataströmmar skickas och tas emot mellan router och dator? Allt detta och ännu mer påverkar hastigheten.
Läs artikeln 8 tips för ett snabbare WiFi för att optimera din anslutning till högre WiFi-hastigheter.
Hur påverkar antalet parallella dataströmmar WiFi-hastigheten?
Låt oss ta en titt på det här med parallella dataströmmar. Säg att du har en router som bara kan skicka och ta emot en dataström åt gången. Den dataströmmen når som högst en maxhastighet på 150 Mbit/s.
Har du en router som använder sig av tekniken Mimo (Multiple Input Multiple Output) eller Su-mimo (Single User Mimo) kan routern skicka och ta emot flera dataströmmar samtidigt. Dessa brukar kallas för parallella dataströmmar eller spatial streams. När routern använder sig av parallella dataströmmar delas datan upp i två signaler som skickas och tas emot. Den teoretiska hastigheten på signalerna blir då 150 Mbits/s + 150 Mbit/s = 300 Mbit/s totalt.
Idag finns det routrar som använder sig av så många som fyra parallella dataströmmar, vilket ökar hastigheten ytterligare. Dessutom har routrarna en teoretisk hastighet på upp till 433 Mbit/s per dataström.
Optimera WiFi för hastighet eller täckning.
Om din router har stöd för både 2,4 GHz och 5 GHz, kan du skifta mellan de två frekvenserna beroende på om du vill optimera ditt WiFi efter hastighet eller täckning.
2,4 GHz är standardfrekvensbandet för ett trådlöst nätverk. Det har längre räckvidd men långsammare hastighet än 5 GHz-bandet. Anledningarna är flera men framförallt beror den lägre bandbredden. Den sjunkande prestandan på överbelastning av kanalerna på 2,4 GHz-bandet och mängden störningar bidrar också. Störningarna beror på att frekvensbandet delas med många andra typer av apparater och enheter, exempelvis mikrovågsugnar, trådlösa datormöss och Bluetooth-enheter av olika slag.
5 GHz-bandet har å andra sidan kortare räckvidd men erbjuder en högre hastighet. Med en högre bandbredd får det plats fler nätverk samtidigt som bredden bidrar till färre störningar. I test har det visat sig att på avstånd upp till elva meter där sikten är någorlunda fri mellan router och enhet så är det att föredra 5 GHz-bandet före 2,4 GHz-bandet.
Tillåter din router dig att använda både 2,4 GHz-bandet och 5 GHz-bandet? Då kan det vara en god idé att låta några av dina uppkopplade enheter använda 2,4 GHz-bandet och några 5 GHz-bandet. Fördela efter enheter som behöver snabbt trådlöst internet kontra lång räckvidd.
Detta ska du göra om din internethastighet är för långsam!
Nu vet du förhoppningsvis hur du mäter din hastighet och vad du kan förvänta dig av din bredbandstjänst. Därmed vet du också om du behöver kontakta din internetleverantör om det är så att hastigheten inte håller måttet.
De flesta internetleverantörer har också smidiga felsökningsguider som kan hjälpa dig med anslutningen om det är något som strular. Är du kund hos Bredband2 ska du gå till vår felsökningsguide.
Är du inte kund hos oss på Bredband2 men är nyfiken på vilken hastighet du kan få och till vilket pris ska du istället kika på våra kampanjerbjudanden.
Vill du få hjälp med att optimera ditt WiFi för högsta hastighet? Då ska du spana in Hemfixarna! Genom hembesök ser Hemfixarna till att ditt WiFi har den ultimata placeringen för ett snabbare trådlöst nätverk.
Hoppas att denna felsökningsguide varit till glädje!