Klickar du på Pop Up-fönster som varnar dig för virus? I så fall är det dags att se över dina vanor. Det är nämligen ett vanligt sätt för bedragare att påbörja en Tech Support Scam, eller ett Pop Up-bedrägeri. Vi förklarar hur bedrägeriet går till och visar två exempel på när dessa bedragare möter sin överman!
I denna artikel ska vi ta en titt på ett populärt tillvägagångssätt för bedragare på nätet att lura till sig pengar. Bedrägeriet har flera namn, bland annat Pop Up Scam, Tech Support Scam och Call Center Scam. Bedrägeriet går ut på att bedragaren utger sig för att vara teknisk support som “hjälper” dig att ta bort “virus” från din dator mot betalning.
Detta görs ofta i tre steg:
1. Bedragaren planterar Pop Ups på din skärm genom att skicka adware i e-postmeddelanden eller dölja adware i installationsfiler för mjukvara som du laddar hem. Adware eller annonsprogram som det också kallas är ett program som gömmer sig i din dator och visar annonser i form av Pop Up-fönster. Vissa webbplatser huserar denna typ av Pop Up i sin infrastruktur, vilket innebär att du kan stöta på dem även om du inte har adware i din dator.
2. På dessa Pop Up-fönster syns en varning om att din dator är infekterad av virus och ett telefonnummer till bedragarens företag. När du ringer till numret får du prata med teknisk support (bedragaren) som inte alltid men ofta uppger sig för att vara Microsoft certifierad, för att öka trovärdigheten.
3. Bedragaren ber dig sedan att ladda hem mjukvara som ger bedragaren tillgång till din dator via fjärrstyrning för att på så sätt kunna ta bort viruset på distans. När programmet är installerat får du en kod av bedragaren som du ska skriva in i programmet. När du gjort det får bedragaren tillgång till din dator. Då visar bedragaren på en rad olika påhittade brister och ledtrådar som hen förklarar är resultat av virus på din dator. Efter lite hokus pokus så är dessa “virus” borttagna. Bedragaren erbjuder dig någon form av antivirus, vilka uteslutande är gratis för vem som helst att ladda hem, och sedan återstår det bara för dig att betala för servicen.
Misstänker du att din dator faktiskt har virus? Läs artikeln Hjälp min dator har fått virus.
Se när bedragare får smaka på sin egen medicin
Nu när du vet vad du ska undvika, tänkte vi introducera dig för två personer som gjort det motsatta i syfte att ge tillbaka!
Jim Browning förstör ett bedragarföretag
Först ut är Jim Browning, YouTubern och datorteknikern som ägnar sig åt att sätta dit bedragare som utför bedrägeriet vi beskrivit ovan. I videon tar han sig in i bedragarens dator och får en mycket närgången inblick i organisationen och personerna bakom bedrägeriet. Sedan stänger han ner hela företaget och tar bort deras filer.
Granny Vivian hamnar i chefbedragarens dator
Scammer Payback, vars riktiga namn är okänt tar sig in i chefbedragarens dator. Med hjälp av sina yrkeserfarenheter inom IT-säkerhet och en röstförvrängare ringer han in som Granny Vivian och tar kontroll över bedragarens dator. Mängder med filer laddas hem och raderas från datorn samtidigt som han testar bedragarens tålamod.
Nyfiken på hur du upptäcker och avslöjar fler bluffar?
Läs vår artikel om Bluffsamtal eller artikeln om hur du avslöjar bedragare med Google bildsök.