När tävlingsnerverna är på helspänn kan det gå hett till inom e-sport och gränsen för vad som är okej att säga kan suddas ut. I denna artikel möter vi Gustav Reimers Österby, en av de digitala trygghetsvärdarna som under Skol-SM i e-sport finns tillgänglig för samtalsstöd åt barn och unga.
Mycket står på spel under Skol-SM i e-sport
Den 23 och 24 oktober går finalerna i Skol-SM i e-sport av stapeln. Vinnarlagen av turneringen inom CS:GO och Dota 2 kommer representera Sverige vid Skol-VM i Kiev, Ukraina i slutet av november. Det är med andra ord mycket som står på spel. Huvudpartner är Bredband2 som hoppas på en trygg, rolig och fartfylld turnering.
Digitala trygghetsvärdar
För att öka tryggheten för såväl tävlande som publik kommer det under Skol-SM finnas digitala trygghetsvärdar tillgängliga för stödsamtal i chattprogrammet Discord. En av dem är 17-årige Gustav Reimers Österby. Gustav går estetiska linjen på gymnasiet med inriktning e-sport. För honom handlar rollen om att ge människor en säker och trygg digital plats att vara på.
– Som digital trygghetsvärd stoppar jag trakasserier, diskriminering och användning av rasistiska eller homofobiska ord. Alla ska känna att de har någon att prata med om något tråkigt skulle hända.
Ett stöd till barn och unga
Gustav engagerade sig i projektet med digitala trygghetsvärdar efter att hans lärare introducerat honom för initiativet.
– Jag tyckte att det var ett bra initiativ. Det är viktigt att kunna erbjuda den typen av stöd till ungdomar och barn som är aktiva på internet. Eftersom det är de som påverkas mest av näthat.
Initiativet med digitala trygghetsvärdar drivs av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.
Uppdraget under Skol-SM
Att medverka under Skol-SM var en självklarhet för Gustav. Han menar att det under turneringar med ungdomar kan bli en hårdare ton i samband med tävlingsandan.
– Eftersom Skol-SM bara har lag som består av gymnasieelever finns risken att det kan ske trakasserier och liknande. Detta på grund av att ungdomar inte alltid vet var gränserna går och det kan behövas personer som säger till när något inte är okej.
Under Skol-SM hoppas Gustav bidra med att göra tävlingen till en bra och säker digital plats.
Fair play och prestationer
Gustav har en del egna förhoppningar om Skol-SM, bland annat ser han fram emot att hans eget lag ska prestera bra och slutligen vinna hela tävlingen. Men lika viktigt är att alla gör sitt bästa för att upprätthålla god tävlingsanda.
– Jag förväntar mig att alla deltagare beter sig på ett trevligt och schysst sätt mot alla så att vi kan ha en trevlig och bra atmosfär under Skol-SM. Att alla uppvisar "good sportsmanship" helt enkelt.
Tips till föräldrar med barn som spelar online
Vi bad Gustav ge oss några tips på vad du som är förälder kan göra om du misstänker att ditt barn utsätts för trakasserier i samband med online-spelandet. Gustav tipsar:
– Våga fråga om det hänt något. Om barnet inte vill svara eller du inte känner dig nöjd med svaret kan du prova att fråga deras vänner utanför spelet. Har vännerna hört eller märkt något?
Gustav berättar att det är olika för alla men att det kan vara bra att be en digital trygghetsvärd om hjälp. Ett annat alternativ är att kontakta barnets skolkurator.
Tips till barn som spelar online
Om man själv blir utsatt för trakasserier är Gustavs tips att ta kontakt med en vuxen som man litar på.
–Skolkurator, skolsyster eller mentor kan vara till stor hjälp. Vidare kan man också kontakta oss digitala trygghetsvärdar eller Bris.
Sist men inte minst vill han påminna såväl spelare som publik om att vara schyssta mot varandra.
– Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Tänk på att det är ett spel – och ha kul!
Läs vidare
Är du nyfiken på Skol-SM i e-sport och Bredband2:s roll som huvudpartner ska du spana in vår pressrelease om årets upplaga av Skol-SM.
Spelsugen men saknar speldator och konsol? Då ska du spana in vår artikel om Cloud-gaming. Där får du tips på olika spelformat som inte kräver dyr prestanda.