Nytt år, nya tweets eller vad är det en brukar säga? För att hänga med i lingot gäller det att hålla ordförrådet uppdaterat. Inte minst på sociala medier där nya trendiga ord och uttryck bokstavligt talat flödar. I senaste upplagan av Institutet för språk och folkminnens nyordslista från 2020 benar vi ut några mer eller mindre självförklarande nya ord.
Om vi säger videokonferensmöte går de flestas tankar till tjänster som Teams, Skype eller Zoom. Alla tre är appar som använts flitigt av företag vars anställda arbetat hemifrån under pandemin. Något de alla har gemensamt är funktionen att kunna stänga av och på sin mikrofon – att “Mjuta”. Om det är viktigt med en sådan funktion? Låt oss besvara vår egen fråga med fler frågor: Har du försökt hålla en presentation i otakt till ditt eget eko? Eller råkat dra igång en ordentlig rundgång med kombinationen mikrofon och högtalare? “Mjuta!” – hör vi kollegor ropa på andra sidan skärmen och så har vi fått ett nytt svenskt ord.
Zoombombning av morrhår och marodörer!
Så, nu när alla är mjutade kan presentationen fortsätta, men… vem är det som sitter i rutan längst upp till höger? Är det en konsult, en praktikant, en frilansare? Nej, det är en zoombombare!
Och där har vi ännu ett nytt ord från 2020:s nyordslista. Zoombombaren är enligt Institutet för språk och folkminnen “en person som gör intrång i ett möte” eller ett “husdjur som går in i bild under ett videomöte”. Det kan låta oskyldigt med en katt här och där eller ett småbarn som gärna vill vara med den hemarbetande föräldern under mötet. Men det finns också betydligt mörkare tendenser av nyordet “Zoombombning”. Det har i vissa fall gått så långt att FBI gått ut med varningar till skolor och företag om vikten av att hålla klasser och möten privata. Det vill säga, det krävs särskilda inloggningar eller verifikationer för att få åtkomst.
Vem går att lita på i en infodemi?
Något annat vi behöver verifiera i högre grad är informationen vi tar emot. Det råder nämligen en “Infodemi”, vilket också är ett ord som återfinns på senaste nyordslistan. Även om ordet använts i Sverige tidigare så menar Institutet för språk och folkminnen att fenomenet aldrig varit så påtagligt som under coronapandemin. Så vad är en infodemi? Kortfattat är det när en stor mängd falska uppgifter sprids snabbt genom framförallt sociala medier. Exempel på detta kan vara att coronaviruset är ett biologiskt stridsmedel eller att det har koppling till 5G-nätet.
Det finns med andra ord ett stort behov av att hålla sig källkritisk för att inte dras med i osanningar och trollande. Här har vi samlat våra blogginlägg på temat källkritik för dig som vill veta mer om hur du håller dig källkritisk.
Vill du lära dig fler nya ord kan du läsa hela nyordslistan från 2020 här.