Skolor i Kina har börjat införa "smarta" skoluniformer för att underlätta skolledningens arbete att hålla koll på eleverna, skriver ABC News. Med hjälp av ett inbyggt datorchip i uniformerna kan skolorna följa studenternas rörelsemönster in och ut från skolan med syfte att förhindra elever att skolka.
Minst tio skolor i Kinas sydvästra provins Guizhou har infört de nya uniformerna. Men syftet är inte enbart ämnat för skolornas bevakning. När eleverna går in i skolan registreras tid och datum samtidigt som en kort video spelas in, vilken föräldrarna får åtkomst till via en mobilapp.
Med hjälp av biometrisk teknik som ansiktsigenkänning kan skolorna försäkra sig om att eleverna inte lurar systemet genom att byta uniformer med varandra. Varje chip är nämligen länkad till respektive elevs identitet genom ansiktsigenkänning.
Om en elev skolkar aktiveras ett larm som informerar såväl lärare som föräldrar, samtidigt som ett röstlarm sätts igång. Med hjälp av ett GPS-system kan man sedan följa elevens rörelse utanför skolans område. Förutom att bevaka elevernas rörelsemönster aktiveras larmet om eleven råkar somna i klassrummet.
En del av det sociala kreditsystemet
Kritiker hävdar att införandet av "smarta" uniformer kan komma att bli en del av Kinas sociala kreditsystem. Ett poängsystem som ska få Kinas medborgare att bete sig felfritt. Bedömningen av hur medborgare beter sig i det privata och offentliga livet avgör tillgången till samhället. Ju högre poäng desto bättre förutsättningar och ökad frihet får man. Exempelvis kan låga poäng förhindra individer från vissa positioner i yrkeslivet, att använda vissa dejtingappar eller att köpa fastigheter.
Om de “smarta” uniformerna är en del av det sociala kreditsystemet är svårt att avgöra. Men det ger en indikation på vilket samhälle Kina är på väg mot.
Två sidor av myntet
Somliga uppfattar uniformssystemet som lösningen på ett skolkproblem och ett sätt att lokalisera försvunna elever. För andra lämnar systemet en bitter eftersmak där frågor om integritetsbrott och berövad frihet till följd av ökad övervakning är centrala; Har inte barn rätt till ett privatliv? Vem kommer äga den insamlade datan och vad kommer den användas till?
Frågan är om åtgärderna av skolkproblemet är en tillräcklig motivering för att inte hamna i storebrorsfacket – vad tycker du?
Källor och vidare läsning
ABC News, Microshipped school uniforms monitor students in China