Nätfiske är utan tvekan den största hotbilden idag. Bluffmejlen har tidigare varit lätta att identifiera. Men idag är det annorlunda. Professionalism, personlighet och avancerade tillvägagångssätt ligger allt oftare till grund för metoden.
– Idag kapas kreditkortsuppgifter frekvent genom att lura in personer på falska webbsidor där de i sin tur skriver in sina kreditkortsuppgifter, säger Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsutbildare på Nikka Systems.
Kreditkortsbedrägerier i den fysiska världen tenderar få stor medial uppmärksamhet, men ljuset bör riktas mot det som sker på nätet. Det är nämligen betydligt lättare att lura av folks kreditkortsuppgifter på internet.
– Med dagens kontaktlösa bankkort som överför informationen trådlöst med hjälp av en terminal, vore det ganska enkelt att som angripare använda sig av en trådlös läsare och läsa av andra trådlösa kort på stan. Men det är relativt sällsynt. Och varför det? För att det är betydligt lättare att lura av folks kreditkortsuppgifter på nätet. Istället för att springa runt på stan och läsa av bankkort med en trådlös läsare, vilket är ett potentiellt problem, kapar angriparna korten på nätet, säger Karl Emil Nikka.
Bluffarna blir allt svårare att identifiera
Bedragarnas metoder på nätet har växlat upp och bluffarna blir allt svårare att identifiera. Allt oftare börjar det med ett till synes oskyldigt mejl.
– Ponera att du vill köpa en ny dator. Plötsligt får du ett mejl som säger att just nu får du 50 % rabatt på ditt nästa datorköp och hänvisar till en länk. Du klickar på länken som tar dig vidare till en webbsida där samma erbjudande presenteras. En vecka efter beställning får du datorn hemskickad och allt är frid och fröjd. Det finns dock ett problem. Beställningssidan var en falsk webbsida. När du beställde kapades dina kreditkortsuppgifter samtidigt som ordern skickades till den riktiga butiken så att du faktiskt fick din beställning. På så sätt misstänker du inte någonting förrän du går in på din bank och ser att kontot är tömt, säger Karl Emil Nikka.
Stor chans att bli lurad via sociala medier
Att nätfiske även förekommer på sociala medier är vida känt. Det har visat sig vara en effektiv metod för att nätfiska personliga uppgifter.
– Sociala medier är ett hett byte för bedragare som vill komma åt kreditkortsuppgifter. Detta görs lättast genom att kapa en persons Facebook-konto för att i sin tur lägga vantarna på vännernas kreditkortsuppgifter, säger Karl Emil Nikka.
Skulle en vän fråga om ett “lån” via sociala medier bör man kontakta hen per telefon för att säkerställa att det är vännen som har frågat efter det. Det gäller att vara kritisk och uppmärksammad då man aldrig vet vem som sitter på andra sidan.
Läs också
38 % av dagens smartphones har osäker ansiktsigenkänning
Har dina inloggningsuppgifter hamnat i fel händer?