Misstänker du att din dator har fått virus? Har datorn blivit långsam, börjat visa pop-ups och beter sig plötsligt annorlunda? Ja, då kan du ha drabbats av datorvirus. Följ vår guide för hur du blir av med datorvirus och skyddar dig mot skadliga program i framtiden.
Datorvirus är ett ord som de allra flesta känner till. Ofta används ordet som en term för all möjlig skadlig programvara. Det är också något som alla kan drabbas av. Kanske har du eller någon annan av datorns användare råkat klicka på en länk till en sida med skadlig kod. Öppnat en bilaga i ett mejl eller helt enkelt laddat hem ett program som vid första anblick verkade säkert. Virus kan infektera datorn genom många olika vägar.
Vad för typ av virus har datorn drabbats av?
Det finns flera olika typer av virus som datorn kan ha infekterats av. Är det ett reklamvirus med notiser som visar reklam? Är det ett utpressningsvirus som krypterar filer och kräver en lösensumma? Kanske är det en trojan som följt med i ett program du installerat? Är det något som du själv inte märkt av men som antivirusprogrammet hittat på datorn?
Vanliga sätt att upptäcka om du har virus: Datorn har plötsligt blivit långsammare. Startsidan i din webbläsare ändras. Du får pop-up fönster och annan reklam när du använder datorn. Datorn “fryser” ovanligt ofta. Kontakter meddelar dig om att det kommer skräppost från din e-postadress.
Det är också viktigt att känna till att dagens skadeprogram inte alltid märks av användaren. Då får du sätta hoppet till att antivirusprogrammet flaggar för upptäckter av virus. Därför bör också Steg 1 vara att uppdatera ditt antivirusprogram så att dess databas även kan detektera de senaste virusen som florerar.
Har du kört en fullständig genomsökning efter virus?
Steg 2 är att göra en fullständig virussökning, antingen med det inbyggda Windows eller Mac-programmet för antivirus eller det antivirus som du köpt från en återförsäljare.
En fullständig sökning tar lång tid, men det är något du måste göra om du eller antivirusprogrammet upptäckt skadliga program. För har du fått ett virus, då är det inte osannolikt att du har flera.
När den fullständiga genomsökningen är klar rensar du ut de filer som flaggats med hjälp antivirusprogrammet.
Se om skadeprogram fått tillgång till något det inte borde.
Steg 3 är att se efter om viruset du har eller hade har gett ett program tillgång till något som inte borde ha det.
I windows säkerhetscenter kan du se varningar om så är fallet. På en Mac går du till säkerhet och integritet i systeminställningar. Under integritetsfliken ser du om ett program har fått tillgång till något det inte borde ha. Åtgärda detta genom att ta bort tillåtelsen. (Har du fortfarande inte gjort en fullständig genomsökning, gör det!)
Virus som är svåra att ta bort och upptäcka!
Låt oss säga att du fått ett rootkit på datorn. Det är ett skadeprogram som infekterar datorn så djupt att det kan ändra vad du och antiviruset ser. Föreställ dig något som gör att du inte kan lita på det du ser i exempelvis utforskaren på datorn. Detta kan vara väldigt svårt att upptäcka.
Om ditt antivirus har hittat ett rootkit på datorn, ja då blir det svårt att lita på datorn efteråt. Ett bra antivirus kan dock se på beteendet om ett rootkit förändrar datorn. Har du drabbats av ett rootkit så bör du ominstallera datorn. Detta gör dock att alla dina filer försvinner. Därför är det viktigt att säkerhetskopiera ofta.
Så gör du en fullständig återställning av datorn med Windows.
Så installerar du om operativsystemet på en mac.
Är ditt antivirus tillräckligt bra?
Har ditt antivirus klarat testerna på AV-test? Om inte borde du fundera på att byta till något som är erkänt effektivt mot skadliga program. Vi erbjuder säkerhetspaketen F-Secure Total och F-Secure Internet Security som båda innehåller ett prisbelönt antivirusprogram. Trots sin låga kostnad vann det pris för bästa skydd och bästa performance 2020 av antivirustestarna på Av-test, då under namnet F-Secure SAFE.
Klicka här för 50 % rabatt på antivirus i 12 månader utan bindningstid!
Undvik framtida virusattacker.
För att förhindra att drabbas av virus i framtiden så finns det knep som håller dig säker. Vi på Bredband2 är måna om att internetanvändare ska vara trygga på nätet då vi anser att internet ska vara en bra plats för alla. Därför uppdaterar vi vår blogg med artiklar om säkerhetshot och hur du bäst skyddar dig på nätet. Vi skickar också ut ett nyhetsbrev varje månad med tips för ett säkrare användande av internet. Börja prenumerera genom att fylla i din e-post i formuläret överst på denna sida.
Du kan också lyssna på Bli säker-podden som Bredband2 gör tillsammans med Nikka Systems. En podcast om IT-säkerhet fylld av nyheter och tips rörande ett säkrare digitalt liv.
Vidare läsning om antivirus.
https://www.bredband2.com/privat/antivirus-och-brandvagg/
https://www.bredband2.com/vanliga-fragor-och-svar-om-antivirus/