FN:s konvention om barnets rättigheter, vanligtvis kallad barnkonventionen, trädde i kraft den 20 november år 1989. Sedan dess uppmärksammas den internationella barndagen på många platser runt om i världen just det här datumet.
Artikel nummer 17 i konventionen handlar om barns tillgång till information via exempelvis internet, radio och tv. Skapandet av material som är värdefullt och inte skadligt för barn uppmuntras, vilket vi naturligtvis tycker är väldigt bra och viktigt.
I den här artikeln har vi därför samlat information om internetsäkerhet som är skapad för barn. Du hittar även ett antal artiklar som ger dig som är förälder bättre förståelse för hur du kan tänka kring ditt barns internetanvändning.
Innehåll för barn
Nedan har vi samlat ihop samtliga avsnitt av Hackerskolan, en webbserie som vi lanserade tillsammans med internetproffset Karin Nygårds förra hösten. Serien är speciellt utformad för barn och innehåller tips och trix för säkrare internetanvändning.
Innehåll till dig som förälder
Hur kan du som förälder tänka kring ditt barns internetanvändning? Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och har de senaste 20 åren forskat om barn och internet. Under förra hösten skrev hon fyra gästartiklar hos oss, som du kan ta del av nedan.
Elza Dunkels: "30 år kvar tills vi är där vi fullt accepterat digitaliseringen"
Elza Dunkels: "Vi vuxna måste bli bättre på att lyssna på vad barn har att säga"
Kolla även in livesändningen med Elza, där hon svarar på frågor om barns säkerhet på nätet.
Vi erbjuder även säkerhetspaketet Internet Security från F-Secure, så att hela familjen kan känna sig tryggare på nätet. Tjänsten innehåller bland annat föräldrakontroll, vilket gör att du som förälder kan sätta upp regler gällande tidsgränser, appkontroll och innehållsblockering för att skydda ditt barn online. Mer information finns att hitta här.