Finns din e-postadress eller lösenord med i någon känd lösenordsläcka? Det kan du enkelt kolla upp med hjälp av säkerhetsforskaren Troy Hunts webbplats Have I Been Pwned?.
Webbplatsen Have I Been Pwned? innehåller en databas med över fem miljarder kapade konton. Genom att gå in på sidan och söka efter din e-postadress kan du se om den har funnits med i någon tidigare läcka. Om så är fallet bör du försäkra dig om att du har bytt lösenord efter att läckan inträffade.
Finns din e-postadress med i någon läcka?
1. Gå in på Have I Been Pwned?
Skriv in din e-postadress i sökrutan och klicka på "pwned".
2. Good news – no pwnage found
Får du upp en grön bakgrund med texten "Good news - no pwnage found"? Grattis – din adress finns inte med i databasen över läckta inloggningsuppgifter. Detta är dock inte förenat med att dina uppgifter är i säkra händer. Sidan Have I Been Pwned? innehåller nämligen inte hela världens läckor.
3. Oh no – pwned
Om du får upp en röd bakgrund med texten "Oh no – pwned" innebär det att din e-postadress har funnits med i någon läcka. Men oroa dig inte i onödan. Det är inte säkert att adressen har använts i något felaktigt syfte.
4. Scrolla ner till läckorna
Scrolla ner för att se vilka sidor/program det gäller och vilka uppgifter som läckts från respektive. Har du bytt lösenord efter att läckan inträffade? Om inte, är det hög tid att göra det nu.
Undersök om ditt lösenord är stulet
1. Klicka på "Passwords" i huvudmenyn
Skriv in ditt lösenord i sökrutan och klicka på "pwned".
2. Om resultatet visar grönt
Får du upp en grön bakgrund med texten "Good news - no pwnage found" kan du pusta ut. Ditt lösenord finns inte med i databasen över kända lösenordsläckor. Dock kan du inte vara helt säker på att det inte har kommit på vift på andra sätt.
3. Om resultatet visar rött
Har du otur och får upp en röd bakgrund med texten "Oh no – pwned" bör du byta lösenordet ögonaböj. Det betyder nämligen att vem som helst kan få tillgång till ditt lösenord med enkla medel.