Grooming kommer från engelskans ord för förbereda eller forma. I Sverige har ordet kommit att beskriva förloppet när en person tar kontakt för att forma eller förbereda ett sexuellt utnyttjande. I denna artikel kommer vi att fokusera på grooming som riktas mot barn på nätet och vad du som förälder kan göra och bör känna till.
Grooming av barn är ett ämne som väcker starka känslor. Vi på Bredband2 anser att internet ska vara en bra plats för alla, oavsett ålder. Därför hoppas vi att våra tips kan ge ett säkert men inte nödvändigtvis begränsat användande av internet för barn.
Vi vill också inflika att vi inte har alla svar på hur du skyddar ditt barn mot grooming. Men förhoppningsvis kan denna artikel hjälpa dig en bit på vägen mot ett säkrare surfande för hela familjen.
Vilka platser kräver extra uppmärksamhet?
Grooming kan förekomma på alla platser där internetanvändare kan kommunicera med varandra. Särskilt uppmärksam kan du som förälder vara på plattformar som är populära bland unga. Vilka sociala medier och appar använder ditt barn? TikTok, Kik, Instagram och Snapchat är några populära sociala medier bland dagens unga internetanvändare.
Kan vem som helst följa och kontakta barnet?
Flera av dagens sociala medier har alternativ vad gäller inställningar som styr vem som kan ta del av användarens innehåll och skapa kontakt. Ofta står alternativen mellan att ha ett så kallat publikt konto eller ett privat. Med ett privat konto måste barnet själv godkänna vem som kan följa och ta kontakt med barnet. I ett publikt eller öppet konto kan vem som helst följa och skriva till barnet. Enligt rapporten “Hur farligt är internet?” av bland andra Elza Dunkels så visade det sig att nästan en tredjedel av barn i Sverige har ett öppet konto.
Vilken kontotyp använder ditt barn? Och hur ser barnet på kontaktförfrågningar från andra användare?
Vill du veta hur du ändrar dina kontoinställningar till privat på exempelvis Instagram:
Tryck på din profilbild längst ned till höger om du vill gå till din profil.
Tryck på menyikonen med de tre strecken och sedan på Inställningar uppe till höger.
Tryck på Sekretess och sedan på Kontosekretess.
Tryck bredvid Privat konto för att göra ditt konto privat.
Gör förbud mot sociala medier barnen säkrare?
Att förbjuda användningen av sociala medier och appar är troligtvis ingen god idé om du vill behålla husfriden. Dessutom kan förbud leda till att barnet använder sociala medier i smyg och därför inte vågar larma om något skulle hända.
I Elza Dunkels gästblogg på Bredband2 har hon skrivit om sin syn på förbudstaktiken. “De (barnen) kanske skaffar appen i hemlighet, eller startar ett annat konto som de vuxna inte känner till. Och plötsligt är steget att larma större och barnet än mer utsatt än utan förbud.“
Elza är docent i pedagogiskt arbete och har under 20 års tid forskat om barn och internet. Hennes gästbloggar hos Bredband2 om barn och internet hittar du här: Vuxna måste bli bättre på att lyssna, Barnsäkra lösningar ökar risken och Nätmobbning.
Vad kan du som förälder göra?
Som oftast när det gäller säkerhet på nätet så är det viktigaste steget att skaffa sig kunskap. När det kommer till barns utsatthet på nätet gäller det att bekanta sig med barnets internetanvändande och de appar och webbplatser som barnet använder.
För att skapa en bra och trygg relation när det kommer till internetanvändandet så finns det framförallt en sak som är viktig. Att bygga upp tilliten och få barnet att förstå och känna att det är helt ofarligt att prata med sina föräldrar om sådant som sker på nätet.
Frågor som många vuxna kan känna igen från sin egen barndom är: Hur har du haft det i skolan idag? Kanske skulle den frågan idag kompletteras med: Hur har du haft det på sociala medier/nätet? Att visa intresse för sitt barns internetanvändare kan ge många positiva effekter. Kanske hittar ni något som båda tycker är roligt. Behöver du inspiration för hur du kan prata med ditt barn? Gör ett besök på Ecpats sida för hur du pratar med barn.
Finns det konkreta sätt att avslöja någon som Groomar?
Både ja och nej. Det finns groomare som använder falska profiler, det vill säga stulna bilder och påhittade namn. Med vår Guide för Google bildsök lär du dig hur du avslöjar om personer använder andras bilder för att dölja sin identitet. Kanske kan du introducera verktyget för ditt barn på ett roligt sätt? Tänk nätdetektiver och hemliga agenter!
Det finns också de groomare som använder sina egna bilder och namn. I Elza Dunkels bok “Vad gör unga på nätet" refererar hon till en amerikansk studie från 2008 där det framgår att hela 95 % av groomarna uppgett sin riktiga ålder i kontakten med barnet. Dessa är öppna med sin identitet och 79 % var också ärliga om sina intentioner om att ha sex med barnen. Groomare som inte döljer sin identitet förlitar sig på att barnet inte berättar om kontakten för andra vuxna. Ofta riktar de in sig på barn med svagt socialt skyddsnät eller de som upplever att de inte har någon vuxen att vända sig till. Viktigt att tänka på är dock att även barn med starka sociala skyddsnät kan bli manipulerade till att inte berätta på grund av rädsla eller skam.
Därför är det bästa tänkbara skyddet mot grooming att bygga upp tillit och öppenhet mellan vuxen och barn för att minska motviljan att prata om det som sker på och utanför nätet.
Var kan jag hitta mer information om grooming?
Barnrättsorganisationen ECPAT arbetar mot sexuell exploatering av barn och har bland annat skrivit om Grooming och vad som är viktigt att tänka på.
Polismyndigheten har samlat råd och nättips för hur du skyddar dig mot grooming.