Användandet av stulna bilder är vanligt förekommande i bedrägerier. Bilder stjäls för att skapa falska användarprofiler och lura till sig information, pengar och privata bilder. För att undvika att själv drabbas ska du få lära dig att avslöja bedragare med Google bildsök!
Att avgöra om någon använder sig av en falsk identitet eller så kallad fejkprofil med stulen bild är svårt. Det finns mängder av bilder på personer som går att stjäla och använda på nätet. Hur kan du då avgöra om personen som kontaktar dig är den som hen utger sig för att vara?
Till din hjälp har du Google bildsök och den här guiden, i vilken du får lära dig att använda verktyget för att avgöra om personer som kontaktar dig använder stulna bilder.
Det här är Google bildsök
Google bildsök är en funktion som gör det möjligt att söka med bilder istället för text. Det är en form av sökning som skannar bilden du söker med och visar webbresultat över var bilden förekommer på nätet och bilder som liknar den du sökte med. Du kan alltså ta reda på om den som kontaktar dig använder en bild som laddats hem i syfte att skapa en så kallad fejkprofil.
Bildsök med Google Chrome på din dator
För att bildsöka med en dator som använder webbläsaren Google Chrome är allt du behöver göra att:
Högerklicka på bilden du vill söka med.
Välj alternativet “Sök på Google efter bild”.
Du kommer nu att se sökresultaten över platser där bilden förekommer.
Ser du samma namn på personen vars bild du bildsökte efter bland resultaten? Vad är det för typ av sidor som bilden finns med på? Kan du se vilken den ursprungliga källan till bilden är? Detta är frågor du kan ställa dig för att avgöra om bilden är stulen eller inte.
Bildsök med Google Chrome på din smartphone
Att bildsöka med en smartphone fungerar nästan likadant med mobilversionen av Google Chrome:
Håll fingret på bilden tills du får upp menyvalen.
Klicka på “Sök med Google Lens”.
Undersök resultaten.
Bildsök med bilder från appar
Det är inte alltid bilden du vill undersöka finns på en hemsida som går att komma åt med Google Chrome. Kanske har du kontaktats av någon på en nätdejtingtjänst, ett socialt medie eller en meddelandeapp? Så här gör du:
Obs! Tänk på att bara ladda ned bilder från sidor/appar du litar på!
Ladda hem bilden till din enhet. (Genom att hålla fingret på bilden och spara bild)
Öppna Google-appen (Inte Google Chrome-appen)
Klicka på ikonen för Google Lens i sökfältet.
Klicka på ikonen för bilder.
Välj bilden du laddat hem.
Klicka på ikonen med förstoringsglaset.
Välj vilket område av bilden du vill söka med.
Undersök resultaten.
Google bildsök för tryggare surfande
Bedragare, internettroll och förövare använder sig ofta av andras bilder för att skapa falska konton. Några vanliga digitala platser att vara extra försiktig på är:
1. Köp och sälj-grupper på sociala medier och andra digitala marknadsplatser där privatpersoner köper och säljer föremål till varandra. Ett vanligt bedrägeri är att en person under falskt konto säljer något och lovar att varan ska skickas efter att pengarna mottagits. Varan skickas dock aldrig och det falska kontot raderas.
2. Dejtingappar är en annan plats där personer använder sig av falska konton med stulna bilder. Målet kan vara att skapa en relation över nätet för att sedan påbörja ett bedrägeri eller be om privata bilder som sedan kan användas mot offret i utpressningssyfte.
3. Sociala medier och nätforum är de platser där de flesta internettrollen verkar. Bakom falska konton ägnar sig trollen åt allt från nätmobbning och provokationer till spridandet av desinformation. Det har under de senaste åren framkommit att så kallade trollfabriker ägnar sig åt organiserad spridning av falsk information för att påverka personer i andra länder.
Även om Google bildsök kan hjälpa dig att avslöja ett internettroll så krävs här också en hel del källkritik då trollens desinformation delas av intet ont anande personer. Ta gärna del av blogginlägget Så källgranskar du på nätet för att lära dig mer om hur du kan vara källkritisk på nätet.
Lyssna vidare
Vill du lära dig mer om Google bildsök och hur det går att använda? Då ska du lyssna på Avsnitt 105: Bedrägliga bilder av Bli säker-podden.