Många är vi som nypt oss i armen för att se om året bara varit en utdragen mardröm. Så hur vet vi att året 2020 var på riktigt? Jo, med hjälp av en tidslinje över några intressanta internethändelser. Så i hoppfull anda gör vi oss nu redo för det nya året och gör en positiv återblick till året som gått!
Så vad har då egentligen hänt under året 2020?
Facebook skramlar
I januari slogs det rekord i insamling via Facebook. Pengarna som samlades in av Facebookanvändarna var till förmån för att bekämpa de australiensiska skogsbränderna. Hela 34 miljoner dollar (!) samlades in på uppmaning från komikern och skådespelaren Celeste Barber. Det gamla mantrat, tillsammans kan vi göra skillnad, fick verkligen leva upp till sin innebörd.
Cybercops
I februari röstade riksdagen för förslaget om hemlig dataavläsning. Vad innebär det här? Jo, lagförslaget som började gälla från och med den första april i år ger polisen tillåtelse att använda spionprogram i förundersökningar som rör särskilt grov brottslighet. Bra tycker vissa, mindre bra tycker andra. Vad tycker du?
TikTok tog över
I mars började fler och fler länder att införa lockdowns till följd av coronapandemin. Något som i sin tur skapade en fullständig TikTok-boom. Barn, unga och till och med vuxna registrerade konton och började producera och dela videoinspelningar. Så dansade vi oss in i den sociala distanseringen för att dämpa tristessen.
Världens största konsert
I april hade många konserter och kulturevenemang ställts in på grund av restriktioner och lockdowns. Det hindrade dock inte den amerikanska rapparen Travis Scott från att genomföra världens största virtuella konsert. I spelet Fortnite uppträdde han i form av en gigantisk avatar föreställande sig själv inför 12 miljoner människor. Ta en titt här för att se hur det såg ut!
Första WoW-tåget
I maj flyttades den politiska debatten till nya arenor, det var nämligen frågan om det verkligen skulle bli några första maj-tåg med tanke på tidigare nämnda pandemi. Vänsterpartiet i Umeå ville dock inte ställa in så istället anordnade de ett första maj-tåg i datorspelet World of Warcraft. Inte sena att haka på detta initiativ var det moderata ungdomsförbundet som bestämde sig för att motdemonstrera, också i World of Warcraft!
1, 2, 3, 4, 5G
I juni lanserades Sveriges första publika 5G-nät. Med 5:e generationens mobilnät kommer bland annat mobila enheter få en snabbare uppkoppling. Bra för privatpersoner, men framförallt något som kommer att gynna utvecklingen av IOT (Internet of things) där snabb uppkoppling och minimal fördröjning möjliggör mycket av användandet i tekniken som utvecklas idag. Vissa aktörer inom teknikbranschen går till och med så långt som att säga att det är först med 5G som det går att nå IOT:s fulla potential.
Black out och Black lives matters
I juli möttes Instagramanvändarna av den trendande hashtagen #BlackoutDay2020. Detta är en återkommande sociala medier kampanj som en gång per år uppmärksammar etnisk orättvisa genom att uppmana till ekonomisk bojkott av företag som drivs av icke-svarta. En månad tidigare hade hashtagen #blackouttuesday fått fäste och syntes världen över tillsammans med en svart ruta i instagramflödet. Likt hashtagen #blacklivesmatter var det en protest mot polisbrutalitet, diskriminering och systematisk rasism mot svarta.
Digital festival
I augusti brukar vanligtvis Sveriges alla stadsfestivaler sparka igång. Dessvärre var det få som faktiskt gjorde det i år. En stad skiljde sig dock från resten. Helsingborg som årligen bjuder in till festivalen Hx blev först i landet med att anordna en digital stadsfestival. Uppträdde gjorde inga mindre än Thomas Di Leva, Linnea Henriksson, The Mamas och Icona Pop, som dessutom bjöd på världspremiär av låten “Feels in my body.”
Bok-messa en läslus
I september ser vi fler exempel på hur vi trots situationen vägrade ställa in och istället ställde om. En folkkär tradition som inte gått någon läslus, eller för den delen Göteborgare, förbi är Bokmässan som i år blev digital. Om evenemanget slog sitt besöksantal på 86 132 personer från förra året, återstår att se.
Gåsvatten och glassmaskiner
I oktober kom Amazon till Sverige och med det också en hel del uppmärksammade produktöversättningar. Vi kunde bland annat köpa smurffigurer med namn som “stjärt med blombukett”, eller vad sägs om en bakform för gåsvatten. En produkt som hade särskild potential att göra många e-handlare besvikna var “Glassmaskinen” som i själva verket var ett par träningstights för män...
Med plattformen mot pandemin
I november bjöd videobloggaren, influencern och tillika författaren Therése Lindgren in till möte med statsminister Stefan Löfven för att prata om corona. Diskussionsfrågan löd: Kan influencers hjälpa regeringen och Folkhälsomyndigheten att sprida information om pandemin? Detta är ett av många exempel på hur digitaliseringen underlättat samhällsfunktioner och hjälpt till att nå ut med information för att minska smittspridning under pandemin.
Virus och vaccin
I december började vaccineringen mot Covid-19 i Europa. Och vi kan bara gissa att detta kommer att bli december och kommande månads stora händelse även på internet. Förbered dig på en strid ström av tweets, memes och nyhetsflashar om vaccinet. Och som alltid, fortsätt vara källkritisk! Till din hjälp har du vår guide här.
Summa summarum, trots att det knappast blev det år vi hoppats på så har det visat hur anpassningsbara vi är och att vi inte behövt ställa in allt utan ställa om. Nu ser vi fram emot ett avsevärt mycket bättre 2021 och önskar dig därmed ett gott nytt år!
Fortsätt följa vår blogg under nästa år och rekommendera den gärna till vänner. Du kan till exempel dela detta inlägg med hjälp av knapparna nedan.