Allt om BankID: Så använder du tjänsten säkert

Publicerad: 26 mars 2021
mobilt bankid, bankid, säkerhet,

Oroar du dig för att bli utsatt för bedrägerier med Mobilt BankID? Undrar du hur säker tjänsten är att använda? I denna artikel lär du dig att undvika vanliga bedrägerier och hur du använder BankID på ett säkert sätt! 

Kriminella försöker utnyttja BankID-användare.

Mobilt BankID är något som de flesta av oss använder. Det är en smidig funktion för ärenden som kräver legitimering på nätet. Tjänstens popularitet har föga oväntat även lockat till sig de kriminella. Ett vanligt tillvägagångssätt för dessa är att påstå sig ringa från banken, de ber sedan offret att logga in genom Mobilt BankID. Gör offret det så är det angriparna som loggas in på banken och därmed får tillgång till offrets konton.

Säkrare användning av BankID.

Det finns sätt som gör det svårare för angriparna att utnyttja ditt Mobila BankID, bland annat genom QR-koder. För att logga in på banken från datorn behöver du först skanna en QR-kod med din BankID-app. QR-koden är bara synlig för dig som ska logga in på banken, vilket gör att bedrägeriet som tidigare nämnts misslyckas.

Akta dig för falska webbplatser som utger sig för att vara din internetbank. Lita inte på länkar som du får skickade till dig. Se till att säkerställa att den plats du ska logga in på är den riktiga webbplatsen. 

Kom också ihåg att när du använder Mobilt BankID ska du alltid vara uppmärksam på texten som visas i appen när du loggar in och signerar eller identifierar dig. Loggar du exempelvis in på din internetbank står följande i BankID-appen: Jag identifierar mig hos [Bankens namn]. Stämmer namnet överens med namnet på din bank?

Tre saker att tänka på vid användning av BankID:

  • Logga aldrig in på uppmaning av någon som har kontaktat dig!

  • Signera aldrig på uppmaning av någon som har kontaktat dig!

  • Kom ihåg att stressmomentet är angriparens favoritverktyg!

Varför fungerar inte BankID på äldre operativsystem?

Varje gång som Mobilt BankID höjer systemkraven blir det ramaskri. Men det finns en viktig orsak till varför kraven höjs. Om du använder ett gammalt operativsystem på din telefon finns det kända sårbarheter som gör Mobilt BankID osäkert. Därför stödjer inte Mobilt BankID äldre operativsystem. 

Funderar du på att köpa en ny mobiltelefon? Då kan det vara värt att väga in hur länge mobiltillverkaren brukar underhålla sina mobiler i valet av mobilmodell. Det varierar tyvärr mycket. Apple underhåller sina mobilmodeller längre än de flesta Android-mobiltillverkarna. 

Varför används inte BankID på fler tjänster?

BankID är förknippat med en kostnad. Det innebär att varje gång någon loggar in med BankID så tillkommer en kostnad för tjänsten som använder BankID. Det är en kostnad som inte alla är villiga att betala.

En annan anledning är att BankID är onödigt säkert i vissa fall. Om någon ska logga in på exempelvis en streamingtjänst eller lärplattform. Då finns det inget behov av själva identifieringsdelen, bara autentiseringsdelen. Den säkerhetsnivån behövs helt enkelt inte.

Huvudanledningen är dock driftsäkerheten. Alla tjänster vill inte förlita sig på tredjepartslösningar som exempelvis BankID för att fungera. Om det blir driftstörningar hos BankID, ja då fungerar inte inloggningsfunktionerna hos de tjänster som använder sig av just BankID.

Var kan jag hitta mer information om BankID och tjänstens säkerhet?

Kom ihåg att en produkt inte är säker om inte användarna förstår hur de ska använda den på ett säkert sätt. Detta sa Karl Emil Nikka i Avsnitt 25: Allt Om BankID av Bli säker-podden. I vilken du kan höra fler tankar kring användandet av Mobilt BankID.


Vill du veta mer om BankID och säkerhet hittar du mer information på BankID:s supportsida: https://support.bankid.com/sv/sakerhet/bankid-och-sakerhet