Med julhandeln runt hörnet bad vi Karl Emil Nikka, Årets Säkerhetsprofil 2021, dela med sig av sina bästa tips för en säkrare julhandel. Så utan någon längre introduktion kommer de här: Karl Emil Nikkas fem bästa tips för en säkrare jul.
Julen är en efterlängtad högtid, både för oss och för bedragare. Samtidigt som vi julstökar och jagar julklappar passar bedragarna på att utnyttja situationen. De vet exempelvis att vi med hög sannolikhet väntar på en eller flera postförsändelser. De vet också att många av oss är julstressade och därför är mindre observanta än vanligtvis. Jag vill därför avrunda året med att ge några handfasta tips som minimerar risken för att bli lurad i juletider.
Se upp för bluffmejl från ”Postnord”
I och med att många svenskar väntar på julförsändelser brukar bedragare skicka bluffmejl som påstås komma från Postnord, DHL, UPS eller andra postoperatörer. I bluffmejlen hävdar bedragarna exempelvis att ditt paket har fastnat och att du behöver klicka på en länk eller öppna en bilaga för att få mer information. Följ aldrig dessa uppmaningar. Om du tror att mejlet är äkta kan du hitta all nödvändig information på postoperatörens webbplats. Gå till deras webbplats, utan att klicka på länkar i mejlet, och sök efter information om din försändelse.
Se upp för falska medlems-SMS
Bedragare brukar också skicka julklapps-SMS som ser ut att komma från någon av de stora butikskedjorna eller webbutikerna. Eftersom avsändarnamnet i ett SMS kan ”spoofas” (förfalskas) bör du aldrig lita på något som står i ett SMS. Undvik framförallt att klicka på länkar som kommer via SMS.
Var försiktig med ditt betalkortnummer
När du handlar på nätet bör du alltid vara försiktig med att ge ut ditt betalkortnummer. Detta gäller inte minst i juletider. Då passar både bedragare och lycksökare på att sätta upp webbutiker där de låtsas sälja saker men i själva verket bara stjäl betalkortnummer. Knappa därför aldrig in ditt betalkortnummer hos webbutiker som du inte litar på till fullo. Kom ihåg att hänglåset i adressfältet aldrig garanterar att webbplatsen är säker. Numera har även alla välgjorda bedrägeributiker hänglås i adressfältet. Hänglåset indikerar enbart att ingen data som skickas till och från webbplatsen kan avlyssnas.
Granska butiken innan du handlar
Oavsett hur du betalar bör du alltid granska webbutiken innan du handlar. Alla seriösa webbutiker har tydlig information om bolaget som driver butiken, inklusive organisationsnummer och kontaktuppgifter till kundtjänsten. Om det verkar vara svårt att få tag i kundtjänsten före köp är det garanterat ännu svårare att få tag i dem ifall något krånglar. Läs också recensionerna som tidigare kunder har lämnat på oberoende recensionssajter, till exempel Prisjakt, Pricerunner och Trustpilot.
Lita inte på alla sigill
Många webbutiker stoltserar med sigill som ”Trygg e-handel” eller ”Certifierad e-handel”. Kom ihåg att dessa sigill enbart är värda något ifall det går att klicka på dem och verifiera äktheten på utfärdarens webbplats. Om det inte går att klicka på sigillen är det bara bilder kan vara olovligen inklistrade på webbplatsen.
Avslutningsvis vill jag som vanligt påminna om att ifall något erbjudande verkar vara för bra för att vara sant så är det troligtvis det också. Var försiktig när du julhandlar, och hoppas att du får en trygg och säker jul.
Vill du ta del av fler säkerhetstips från Karl Emil Nikka?
Då ska du lyssna på Bli säker-podden som görs i samarbete mellan Bredband2 och Nikka Systems.