Gott och blandatTips & Trix

Topp 5 bästa blogginläggen för en bättre digital upplevelse

Från att öka hållbarheten i dina digitala prylar och byta WiFi-lösenord, till säkerhet och lösenord att undvika. Här kommer fem blogginlägg som gör din upplevelse på nätet säkrare, stabilare och smidigare! Är du redo att ta ditt surfande till nästa nivå?
25 feb. 2021
Gott och blandatTips & Trix

Avslöja bedragare med Google bildsök

Användandet av stulna bilder är vanligt förekommande i bedrägerier. Bilder stjäls för att skapa falska användarprofiler och lura till sig information, pengar och privata bilder. För att undvika att själv drabbas ska du få lära dig att avslöja bedragare med  Google bildsök!
19 feb. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 108: Lastpass fall och IT-jättarnas utmanare

Varför är Nikka sur och besviken? Hur lyder olycksbluffen på Facebook? Kan IT-jättarna Microsoft och Apple utmana i valet av lösenordshanterare? Detta och mycket mer får du svaren på i veckans avsnitt av Bli säker-podden!
19 feb. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 107: Why Would You Put That on the Internet?

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Tess och Nikka om allt från Clubhouse till kaustiksoda. Duon reder ut varför inbjudningar till det sociala mediet Clubhouse kan vara problematiskt och kommer med en uppmaning om försiktighet. Och så det stora ämnet: Ett hackat vattenverk i USA får duon att ställa sig frågan; why would you put that on the internet?
12 feb. 2021
Foto innehållande Mary Wilkes, Radia Perlman och Annica Tiger
Gott och blandat

Tre techkvinnor som förändrat ditt surfande!

Känner du igen namnen Radia Perlman, Mary Wilkes och Annica Tiger? Var och en har bidragit till det uppkopplade samhälle vi har idag. Från internets hörnsten till hemdatorn och hemsidorna du besöker. Detta är tre kvinnor inom IT som du bör känna till!
11 feb. 2021
Illustration "Hur byter jag lösenord på mitt WiFi?"
Tips & Trix

Hur byter jag lösenord på mitt WiFi?

Har du glömt bort ditt WiFi-lösenord och behöver byta? Finns ditt lösenord med på senaste listan över de mest läckta lösenorden? Det kan finnas flera anledningar till varför du vill byta lösenord till ditt trådlösa nätverk. Därför ska vi i denna guide visa hur du byter lösenord på ditt WiFi!
5 feb. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 106: Avslöja historie­omskrivning

I veckans avsnitt av Bli säker-podden lär du dig att avslöja försök till historieomskrivning. Dessutom får du reda på varför du aldrig ska lita på en skärmdump av en hemsida. Vrid upp volymen Watson, du ska nu få en lektion i digitalt detektivarbete! 
5 feb. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 105: Bedrägliga bilder

I veckans poddavsnitt pratar Tess och Nikka om hur stulna bilder utnyttjas av nätbedragare på alla möjliga sätt. Falska nätdejtingprofiler och påhittade produktrecensioner är bara två exempel på hur bilderna används. Vad kan du göra för att se igenom bedrägerierna?
29 jan. 2021
Gott och blandat

Fem tips som säkrar din integritet på nätet

Visste du att det är en rättighet att få sina personliga uppgifter skyddade på nätet? Så är det. Men bara för att det är en rättighet innebär inte det ett skydd per automatik. Hur gör du då för att hålla dina personliga uppgifter säkra på nätet? Det ska vi hjälpa dig med genom att ge dig fem tips på dataskydd.
28 jan. 2021
Gott och blandat

20 vanliga lösenord du bör undvika

Här hittar du listan över de mest läckta lösenorden under år 2020. Lösenord du inte vill att du eller dina nära ska använda.
26 jan. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 104: Väldigt fysisk utpressning

I veckans avsnitt av Bli säker-podden nås en milt sagt oväntad milsten. Det har nämligen blivit dags att ta säkerheten ända in i det mest privata – sängkammaren! Nikka och Tess diskuterar säkerhetsbrister i digitala kyskhetsbälten och den fysiska utpressning som följt. Dessutom tipsar Nikka om vad du bör tänka på när du köper digitala sexleksaker. Utöver det slår duon ett slag för att begrava lösenordsbytardagen en gång för alla. 
22 jan. 2021
Gott och blandat

Hur fungerar yttrandefriheten online?

Hur fungerar yttrandefriheten online? För att kunna förklara det behöver vi först bena ut ett och annat begrepp. Vi börjar med grunden, nämligen yttrandefriheten som idé. Något förenklat skulle det gå att förklara yttrandefriheten som en regel vars syfte är att se till att alla har rätt att uttrycka vad de tycker, tänker och få argumentera för sin åsikt, utan att straffas för det. Men är det så enkelt och vad gäller på nätet?
15 jan. 2021